Творчество Михаила Чикивдя

Михаил Чикивдя – русинский поэт, публицист, историк, увлекается и собирает произведения народного фольклора.

Моя бисїда русинська – нию я горжу ся, Рüдне слово говорити, ниґда ни ганьблю ся!

Биография

Родился 2 июня 2000 г. в г. Свалява, Закарпатской области.

Воспитывался с младшим братом 6-ти лет, в семье благочестивого русинского крестьянина, сезонного рабочего. По русинской традиции бабушка с дедушкой проживают до сих пор в доме родителей Михаила.

С раннего детства Михаил много времени проводил со своими прабабушками, слушал много интересных захватывающих историй.

Напитавшись благодатной информацией от родных, и мудрых людей, у маленького Михаила привилась любовь к родной земле, языку и народу, что в последствии побудило его начать творить.

2006 г. принят в Березниковскую общеобразовательную школу.

2009 г. поступил для доп. образования в Керецкивскую школу искусств, направление – рисование.

2009 г. написал первые два стихотворения на украинском языке, которые были опубликованы в украинской детской газете «Сказочный вечер».

2012 г. получил образование в школе искусств.

2016 г. начал свою поэтическую карьеру. Летом этого же года вступил в Свалявское Общество Подкарпатских Русинов, где начал вести свою активную патриотическую и культурную работу.

2016 г. издал свой первый поэтический сборник русинский язык «Сад русинской Поезії».

2016 г. в мае получил среднее образование.

2016 г. поступил на учебу в Дрогобычский Педагогический Университет имени Ивана Франко по специальности – эколог.

2016 г. в октябре издал сборник «Песня русинской Души» в который вошли:

Авторские песни
Народные песни (собранные Михаилом)
Колядки (собранные Михаилом).
2016 г. в декабре издает сборник стихов «Запискы з Боржавськой Долины».

2018 г. в декабре выдал четвёртый поэтический сборник «Русинська сатира».

2018 г. в марте издал свою первую историческую книгу прозой «Березникы у давнину. Истóрія и етнокултура».

2019 г. издал историческую книгу “Исторія віры Березникӯв”, об истории христианской веры своего села.

2020 г. в апреле, увидела свет книга “Акро по-нашōму”, сборник уникальных русинськых акростихов.

2020 г. летом издал книгу о промышленниках и предпринимателях Дōвжанского ōкруга Марамороша, “Пӯдузятникы и промысел Дōвжанського ōкругу”.

2020 г. осенью увидела свет его очередная девятая книга поэзия “Дарабчикы душі”.

Награды молодого поэта:
2017 г. награжден грамотой-благодарностью за большой вклад в развитие поэзии и популяризацию русинского народа на поэтическом фестивале в городе Виноградово.

2017 г. в апреле, в городе Мукачево, на торжественном праздновании Дня Русина был принят в Союз русинских писателей Закарпатья и награжден грамотой, в номинации: молодые таланты Подкарпатской руси.

2017 г. в декабре награжден призом памяти Ивана Петровция и призом победителя «народного голосования» Русской Премии 2017.

Хобби Михаила:
Много читает книг исторического и этнографического жанров. Слушает русские песни: М. Круга, Кобякова и др. исполнителей.

По словам поэта, творить для меня как труд, так и хобби.

Мысли поэта вслух:
Я считаю, что Закарпатье, медленно, но уверенно будет превращаться в Швейцарию.

Свято в это верю.

Русинам следует быть активнее.

Думать о культуре, о духовности, а не только о текущих бытовых нуждах, хотя семейный достаток является важным в жизни каждого человека.

Русинскому народу не хватает самоуважения и социальной активности. Русины не должны стесняться своего языка и своего рода.

Свято хранить свои традиции и культуру.

Пока русины НЕ БУДУТ уверенно менять свою жизнь, от материального к духовному, то в скором времени на долго можно затеряться среди других славянских народов, а возможно и не славянских.

Как писал Духнович, нужно оставить глубокий сон.

Я думаю, что со временем все-таки Подкарпатские русины вернут себе свои права и будут признаны, как и в других странах мира, где они проживают.

Это всего лишь вопрос времени.

Всё зависит от простых людей, а особенно от местной интеллигенции (которой скоро не будет).

Михаил Чикивдя, уникальный молодой поэт, он в скором времени порадует нас новыми произведениями, посмотрите сколько уже сделал этот молодой человек к 20-ти годам.

На данный момент Михаил холост.

Постоянно проживает в Закарпатье.

Русин, верующий.

Биографию составил: Михаил Иванович Куцин.

Русинский поэт и писатель М. Чикивдя «Буде скоро Миколай, най нам нич ни носит. До лиш, Чудотвōрцю, дай, вто що чилядь просит…»

Буде скоро Миколай, Най нам нич ни носит. До лиш, Чудотвōрцю, дай, Вто що чилядь просит. Мир най буде на землі, Тко без нього годен? Най всї будут у теплї…

Русинский поэт и писатель М. Чикивдя «Из приходом мōрōзȳв у карпатськых русинȳв є звык різати поросята, кōтрі ся выдгōдōвувут, держат ся рȳк…»

Прийшла студїнь, ипнї морозы цїпит. Ипен типирь настав красный час, убы пōрізати поросята, набити си пікницї а гуркы, будити солонину. Як руснакы нарабляли из свіжанинōв давно, а як типирь, напишу…

Русинский поэт и писатель М. Чикивдя – Анализ Гукловской летописи «Хроника ся писала у церкви Сятого Духа, котра ся сохранила до днишнього часу тай сокотит ся законом…»

Гукливськый лїтопис – памнятка русинського писемства, котра має величезну літературну цїнность. Кроме того, великоє богаство лїтописа лежит у поданых історичных тай етноґрафічных записах. Туй годнї сьме прочитати за тяжкый ґаздӯвськый…

Русинский поэт и писатель М. Чикивдя «Укры́ла нас нӯч, ги чорна вере́та, пӯд нив нам ни видко ся нич. В камін ся намече колота трепе́та…»

Укры́ла нас нӯч, ги чорна вере́та, Пӯд нив нам ни видко ся нич. В камін ся намече колота трепе́та, А світла ни є, хōть го клич. Огне бы накласти тай…

Русинский поэт и писатель М. Чикивдя «Ōбы різати шōйта, Істи солонину, треба читаво робити…»

Ōбы різати шōйта, Істи солонину, Треба читаво робити, Ни єдну годину́. Треба свинчата купити, Красно годовати, Молока, пак токану, Ги панам давати. Ōни дале выраставут, Треба дозирати, Ōбы ипных и…

Русинский поэт и писатель М. Чикивдя «Тко жиє у Березниках, та знає, ож є у нас у селї Штрека. Тото путь што ся тягне из бōку Керецьок…»

ШТРЕКА Тко жиє у Березниках, та знає, ож є у нас у селї Штрека. Тото путь што ся тягне из бōку Керецьок, пиля пōля и у самӯй вершанцї, из єдного…

Русинский поэт М. Чикивдя «Лїс ся парує до сна, дримлют старі хамникы. Из листя ни є вже хосна…»

Лїс ся парує до сна, Дримлют старі хамникы. Из листя ни є вже хосна, Укрыют усьо снїжинкы. Снїжок їм учинит хōвпак, Натягнут деревцята гунї. Из гранкы віхор май пак Изыйде…

Русинский поэт М. Чикивдя «Адде’м писав: ” Ба што ōсїнь нам несе?” На йсе звїданя дав’им предполагаємі ōтвіты…»

МРАКЫ Адде’м писав: ” Ба што ōсїнь нам несе?” На йсе звїданя дав’им предполагаємі ōтвіты, межи котрыми фрішнота, слякōть тай болота. Но забыв’им там напимати за мракы – густі, білі,…

Русинский поэт и писатель М. Чикивдя «Было тото лїто, сїнокосы. Чōлōвік из жōнōв, пӯсля сята, пӯшли на кӯсницю и там талантовали из сїном…»

ЧŌЛŌВІК-ВŌВКУН Было тото лїто, сїнокосы. Чōлōвік из жōнōв, пӯсля сята, пӯшли на кӯсницю и там талантовали из сїном. Розтрясли кагаты тай пару пластӯв, а пак чōлōвік пӯшōв косити, а жона…

Русинский поэт и писатель М. Чикивдя «Современный взгляд на исторические и национальные ценности русинов…»

Історично народні цінности руснакӯв, кидь позирати очима днешного чоловіка, были дуже прості – айбо тоды они были основов дїля выживаня. Живот, богужаль, быв гӯрькый, а всьо, што помагало полегшити бідованя,…

Иконка левого меню