Русинский поэт и писатель И. Петровций о своём дедушке «Бисїду мого дїда Ивана Чікы слухав и другый мüй дїдо – по Нянькови – Юра Палащук…»

Русинский поэт и писатель И. Петровций о своём дедушке «Бисїду мого дїда Ивана Чікы слухав и другый мüй дїдо – по Нянькови – Юра Палащук…»

  Бисїду мого дїда Ивана Чікы слухав и другый мüй дїдо – по Нянькови – Юра Палащук. Дослухав, тай каже:

  - А мüй Нянько каждому из свойых дїти, но, тай менї, казав, ош треба ся у вшыткому додержовати

  у м і р е н о с т и: подерж уміренüсть у ідїню и питю так, обы сь уставав изза стола з малинькым чуством голодности;

  с т р а в о в а н я: стравованя з части має быти сыроє, з части –
вареноє, авать печеноє, на зготовлїня и предложіня якых кажда порядна жона валовшна;

  с ü ль - навхтема на столї має быти, умірено ї хосновати в ідїню, бо кить замного, та шкодить кырви и очом, а помірноє споживаня соли помагать жолудкови у зваріню іды, пудвышує апетит, у кырви слину розганять;

  х л ї б - добра газдыня товды хлїб пече, кой из минулого єден ищи ся упстає, обы свіжый хлїб мав часу устыти. З бобами, пасулив, горохом мало хлїба треба істи, бо вни й так много в собі більця мавуть. Бüлше хлїба треба істи з капустов и крумплями;

  п и т я - натуралноє питя дїла чоловіка є вода, котру Господь Бог усяды на земли произвüх. Добра вода - а найме мінерална – из ушыткых напойüв майлїпша, майздоровіша. Суть люде натуралїсты, котры были и давно, што нигда ниякого напоя окромі воды ни споживали, а питали ся молоком, хлїбом и ростинныма стравами, и йсї всї жили а и типирькы живуть по 80 – 90 а и по 100 годüв. А за што ? Тать за тото, ош йсї ниудручили собі жолудок, кышкы а кров тучныма мнясныма стравами и питьом алкоголя и винных напойüв, но жили помірно, тїло роскошно ни утучняли, ай лем так, обы схылителні были до роботы, и сим здоровля йих до глубокой старости трывало.

  Айно туйкы ся упят умішав у бисїду мüй дїдо Ивана Чіка:

  - Ай поправдї и днишньныма чяжкыма часами и нилегкым выживленьом ни вüлно бы людьом, а найме нашым русинам нахылныма быти до піятикы, до куріня догану, из чого шилиякого хüсна ни бывать, ани здоровля нїт, а вд тому тратити свої чяжкі гроші, а з нима и здоровля. Бо ци тямиш, Юре, як ищи мüй Нянько из твойым Вüтцьом ставали за вто, обы всяды засновати дружества тверезости, а з нима и дружества кооперативных банкüв и бовтüв, и сим избавити ся уд жидüв-шпекулаторüв, и ни платити у йих банкы по 16-18 пожеста, ай у свüй по 7-8, и з сим обы ся пудняли морално ай и матеріално, бо товды русин свüй до свого бы йшов купити, тай из тверезым, а ни помраченным розумом начав бы ся новый живüт русинської самостüйности.

"БУМБУРІШКЫ"

Автор: Иван Петровций

Вместе с вами мы сделаем Русинский Мир лучше!

При копировании данного материала, либо использования в любом виде (печатном, аудио, видео) на своих ресурсах, просьба указывать гиперактивную ссылку на источник https://rusinskiimir.ru/  и автора Иван Петровций, в иных случаях будем обращаться в соответствующие инстанции (админам соц.сетей, и Суд). Фото использованы из открытых источников интернет пространства.

Добавить комментарий

Иконка левого меню