Русинский поэт И. Петровций «Бывало в Білках по вüтüрках удбывав ся великый вашар…»

Русинский поэт И. Петровций «Бывало в Білках по вüтüрках удбывав ся великый вашар…»

   Бывало в Білках по вüтüрках удбывав ся великый вашар, на котрый ся сходила чилядь як из ближньых сїл, так из далекых, тко дашто продати, а тко подешто купити.

  Любили в такый динь пüти до Білок и осüйські лынгарчукы ни так обы штось продати ци купити, ай обы мало на відїку помулатловати, побісити ся.

  Єдного такого вашарового дня увідїли осüйські фаттьовы ілницького чоловіка Василя Ловску, што привüх продавати таку худу кобылу, онь ледвы на ногах стояла, сигіняшна.

  А треба вповісти, ош осüйські з ілницкыма шуга ся ни паровали: осüйськы ілницькых называли “ягодарями”, а ілницькы осüйськых “стругарями”, и часто ся на свальбах и йззад аттого били.

  Увідїв ілничанин Василь Ловска, ош кобылу ни продасть, та ся подав из нив домü. Но, айбо з журы ся му забажило упити в корчмі погарчик палинчины.

  Пиля корчмы вд деревови приязав кобылу, а сам зайшов помулатловати.
  Айбо осüйські жіваны ни дрімали. Найшли дись тонкый а довгый усушенный лист догану, скрутили го цьüвков, запхали кобылї в ухо, запалили, удыйшли малинько набüк, та яли чекати.

  Доган потихы тлїв, и дüтлїв до того, што зачав кобылу печи. Сигіняшна кобыла терпіла, терпіла, а дале яла крутити головов, поигровати ногами, метати собов у бокы, рвати ся из привязи…

  Удорвала ся, та яла скакати довкола по путьови.
  Збігла ся чилядь, позирать, регоче ся, а каммай ся вцїрявуть тоты осüйські жіванове.

  Ускочив из корчмы й тот нищасный ілничанин Василь Ловска,
и, гибы ся догадувучи, ош тко тото ”звеселив” його кобылу, звідать осüйськых фаттьовüв, ош што тото вни йüв учинили, ош так ся играть.

  Та єден из них му каже:
  - Ни вчинили сьме нич, лем я йüв шепнув на ухо, ош у Ілници сестра йüв скоро ся буде вддавати, та йся сперед свальбы яла ся вчити танцьовати.

"БУМБУРІШКЫ"
Автор: Иван Петровций

Вместе с вами мы сделаем Русинский Мир лучше!

При копировании данного материала, либо использования в любом виде (печатном, аудио, видео) на своих ресурсах, просьба указывать гиперактивную ссылку на источник https://rusinskiimir.ru/  и автора Иван Петровций, в иных случаях будем обращаться в соответствующие инстанции (админам соц.сетей, и Суд). Фото использованы из открытых источников интернет пространства.

Добавить комментарий

Иконка левого меню