Русинские традиции приготовления Пасхи с М. Чикивдя «ЯК ПЕЧУТ СЯ ПАСКЫ»

Русинские традиции приготовления Пасхи с М. Чикивдя «ЯК ПЕЧУТ СЯ ПАСКЫ»

ЯК ПЕЧУТ СЯ ПАСКЫ

Березникы, Вирхнїй Мараморош

  Паску печут из пшеничнōй мукы. Ґаздыни треба прōсїяти муку, а пак за  тым, робит ся причина. Кōй причина файно выкысне, тоды у ниї сыпле ся ищи мука и додавут ся другі ингридїенты. И уже пак місит ся паска. Ищи спиршу налажувут ся круглі тиґлі для пасок. У давнину тоже треба было кісто класти у дащо круглоє, а пак тоды печи. 

  Паску треба 2-3. раз перемішовати перед тым, як печи. Кругом ниї рōблят ся віночкы из кіста, а посеридинї хрест. Ни мож забывати, ож на закваску ґаздыня кладе посячинї шуткы, ōбы ōни сокотили паску выд нечисти.

  Давно жоны великодный хліб пекли у печи, а типирь тко в чōму ( у духōвцï, газōвӯй плитï). Як ся напалит піч, уперед кладут мало шуток, а пак мечут хрест на паскы, и кладут печи.

  Кōй ся паска спече, вынимат ся и змачує ся сиропом, ōбы была жōвта, блискуча.

Автор: М.ЧИКИВДЯ, Матеріал за 2018.

Вместе с вами, мы сделаем Русинский Мир лучше!

При копировании данного материала, либо использования в любом виде (печатном, аудио, видео) на своих ресурсах, просьба указывать источник https://rusinskiimir.ru/  и автора произведения Михаил Чикивдя, в иных случаях будем обращаться в соответствующие инстанции (админам соц.сетей, и Суд).Фото использованы из открытых источников интернет пространства.

Добавить комментарий

Иконка левого меню